Translate

12 мая 2015 г.

Соратники Нємцова опублікували його сенсаційну доповідь «Путін.Війна»

12 травня колеги та соратники убитого опозиціонера Бориса Нємцова представили доповідь політика про присутність російських військ на українському Донбасі, передає VIDIA.
Ілья Яшин. Фото: Радіо Свобода
Звіт «Путін.Війна» про участь російських військовослужбовців у конфлікті на сході України підготувала до публікації група активістів та журналістів під керівництвом друга Бориса Нємцова Ільї Яшина.
64-сторінковий документ вже з’явився у вільному доступі на сайті Открытая Россия.
Напередодні Ілья Яшин розповів, що багато типографій відмовилися друкувати доповідь під тиском влади, однак соратники Нємцова впевнені, що їм вдасться подолати цю перепону. Перший тираж становитиме 3 тисячі екземплярів.
Медіа-портал VIDIA виділив 8 найважливіших тез із доповіді Бориса Нємцова:
1. Не менше 150 російських військовослужбовців загинули у серпні 2014 року, коли українська армія перейшла в наступ, але була зупинена під Іловайськом прямим втручанням російських військових частин. Рідні загиблих солдат отримали компенсації за смерті годувальників у розмірі 3 млн рублів, що призвело до замовчування та протидії незалежному розслідуванню з їхнього боку.
2. Не менше 70 російських військових (з них – 17 десантників з міста Іваново) загинули на початку лютого 2015 року під Дебальцевим. Напередодні відправки на Донбас солдати офіційно звільнялися зі збройних сил на вимогу керівництва. Таким чином влада РФ приховувала участь своєї армії у боях на сході України, представляючи військових добровольцями. Жодних компенсацій родини загиблих не отримали, хоча російське Міноборони обіцяло їх виплачувати.
3. Як стверджують самі бойовики та їхні вербувальники, рядовий склад отримує за свою «роботу» 60-90 тисяч рублів щомісяця, старший склад – 120-150 тисяч. «В середньому боєць з екіпіровкою та зарплатою обходиться у 350 тисяч рублів на місяць». Для порівняння у доповіді наводиться середня заробітна плата у Росії: за даними Мінекономрозвитку РФ, вона становить 31,2 тисячі рублів. Строк своєї служби «добровольці» визначають самі, проте він не може бути меншим, аніж один місяць.
4. Кількість учасників бойових дій на боці проросійських бойовиків зросла з 10-15 тисяч на початку літа 2014 року до 35-37 тисяч на початку весни 2015-го; у тому числі зросла кількість російських військових – з 3-5 тисяч до 8-10 тисяч.
5. На війну на Донбасі з бюджету РФ за 10 місяців витратили близько 53 млрд рублів. З них 21 млрд пішов на утримання 6 тисяч російських «добровольців», 25 млрд – на підтримку 30 тисяч місцевих бойовиків, 7 млрд – на експлуатацію, ремонт та обслуговування воєнної техніки. Як зазначають автори доповіді, 53 млрд рублів – це не так вже й багато, якщо врахувати, що річний бюджет РФ складає 15 трлн рублів. Проте, для порівняння, витрати Росії на охорону довкілля становить 30 млрд рублів, на розвиток спорту – 68 млрд, на розвиток культури й туризму – 95 млрд.
6. Утримання біженців з Донбасу коштує регіональним бюджетам Росії 12 млрд рублів щомісяця, і з липня 2014 ця сума склала близько 80 млрд рублів.
7. На виплату пенсій кримчанам з Пенсійного фонду РВ витратили 60 млрд рублів у 2014 році та 100 млрд рублів планується витратити у 2015-му. Також у зв’язку з останньою пенсійною реформою у Росії кримські пенсіонери отримуватимуть свої пенсії за рахунок зменшення пенсій російським пенсіонерам.
8. Росіяни втратили за рік близько 2 трлн рублів зі своїх заробітних плат та 750 млрд рублів заощаджень внаслідок інфляції в РФ, яку спричинили санкції Заходу.
Також в окремих главах доповіді розповідається про збитий малайзійський Боїнг («Кто сбил Боинг») та анексію Криму («Как забирали Крым»).
Нагадаємо, російський опозиціонер Борис Нємцов був застрелений пізно ввечері 27 лютого поблизу Кремля.

Комментариев нет:

Отправить комментарий